Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Siostra Honoraty Hyjek oraz Halina Śliż

Siostry Honoraty Hyjek ze Zgromadzenia Sióstr Pasterek z Jabłonowa Pomorskiego i Haliny Śliż, podopiecznej Zgromadzenia

 

Składniki:

8,5 szklanki mąki,

6,5 łyżki smalcu,

6,5 łyżki miodu,

6,5 łyżki gęstej śmietany,

7 jajek,

5 łyżeczek amoniaku,

2 łyżeczki sody,

1,5  przyprawy do pierników,

1,5 szklanki cukru.

 

Przygotowanie:

  1. Do miski nasypać przesianą mąkę.
  2. Do mąki włożyć smalec i wymieszać.
  3. Miód roztopić i wsypać przyprawę do pierników.
  4. Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, przestudzony miód, amoniak, sodę – wszystko wymieszać.
  5. Wszystko wlewamy do miski z mąką i zarabiamy rękami.
  6. Gdyby ciasto było zbyt luźne, podsypujemy mąką.
  7. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm.
  8. Piec w piekarniku w temperaturze 1700 C od 15-20 minut.

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone