Przepisy świąteczne

CZARNE CIASTO PORTEROWE

Daniela Czyżewskiego z Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego

 
Jestem piwoszem zatem nawiązuję do swojej ulubionej rzeczy. Ciasto jest proste w przygotowaniu (czytaj dla mężczyzn), sycące i bardzo bogate smakowo ciasto. Idealne na zimowe wieczory.

Składniki:

225g mąki pszennej,
225g masła,
350g cukru,
4 jajka,
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
500 ml portera (użyłem moim zdaniem najlepszego polskiego portera Grand Imperiala),
100g kakao,
100g migdałów w płatkach (opcjonalnie),
2 łyżeczki chilli w proszku, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody.

Przygotowanie:

 
Miska numer jeden:
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę (postawić miskę w drugiej z ciepłą wodą), dodawać po jednym jajku i dalej ucierać aż do połączenia się wszystkich składników.
 
Miska numer dwa:
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i chilli (nie jest go wcale za dużo).
 
Miska numer trzy:
W kolejnej osobnej misce wymieszać piwo i kakao.
Połączyć wszystko w jednym naczyniu, dodać grubo startą czekoladę i migdały (opcjonalnie). Formę (blaszka o wymiarach ok 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W czasie pieczenia oczywiście urośnie, więc musi mieć na to trochę miejsca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 60-75 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem (lub wykałaczką) czy jest suche w środku. Przed wyjęciem z formy ostudzić (kusi, ale ostudzić koniecznie). Na koniec kładziemy na cieście talerz i robimy przewrotkę, żeby migdały (które nurkują w ciasto) były na wierzchu.
 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.