Przepisy świąteczne

KARP W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Krystyny Żejmo-Wysockiej, dyrektor Departamentu Spraw Społecznych 

 

Składniki:
Karp
Białe wytrawne wino
Składniki do przygotowania ciasta naleśnikowego
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Karpia należy oczyścić i odfiletować (najlepiej każdą rybkę na dwie połówki). Białe, wytrawne wino wstrzyknąć przy pomocy strzykawki pod skórę ryby – w niewielkich dawkach tak, aby nie robiły się bąble. Następnie odkładamy rybę w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (lodówka, balkon).

Przygotowujemy ciasto, nieco bardziej gęste niż naleśnikowe, by nie spływało z karpia podczas smażenia.

Karpia wyjmujemy z lodówki, solimy i pieprzymy do smaku,  każdy kawałek otaczamy w cieście naleśnikowym. Smażymy na maśle, na średnio rozgrzanej patelni.

Doskonały na ciepło i na zimno, można odgrzewać następnego dnia .

Smacznego!

Krystyna Żejmo-Wysocka

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.