Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

„POSTNA – ZASMAŻANA”

Ewy Liszki-Jóźwiak z Departamentu Spraw Społecznych, Wdrażania Europejskiego Funduszu Społecznego i Zdrowia

 

Przedstawiam przepis z mojej pierwszej ksiązki kucharskiej autorstwa Macieja Kuronia (nie jest to więc przepis przechodzący z pokolenia na pokolenie).Jest to jednak  potrawa, którą wprowadziłam do menu mojego domu rodzinnego już prawie 10 lat temu, a ostatnio udało mi się ja zaszczepić nawet w tradycyjnym domu moich teściów :)

W wigilijny wieczór jest to dodatek do karpia i potraw rybnych a w dni świąteczne do mięs. Proste/szybkie/pyszne :)



Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
2 duże cebule
1 kwaśne jabłko
100 ml oleju
1 lub 2 łyżki mąki
garść suszonych leśnych grzybów (powinny się dobę moczyć w szklance przegotowanej zimnej wody)
do smaku majeranek/sól/pieprz/zielony kminek 

Przygotowanie:
Kapustę gotujemy, odciskamy ponownie zalewamy 2 szklankami wody i znów gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym. Do podgotowanej kapusty dodajemy jabłko starte na tarce o „dużych oczkach”  oraz pokrojone w kostkę grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę. 
Gdy kapusta będzie miękka przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozgrzewamy olej oraz dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zrumienią dodajemy mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku. SMACZNEGO

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone