Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

SZPINAKOWA ROLADA Z ŁOSOSIEM

Lecha Jasińskiego z Departamentu Organizacyjnego w Urzędzie Marszałkowskim

 

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- 2 serki Almette o smaku chrzanowym (może być utarty twaróg)
- około 300gram łososia wędzonego w plastrach

Wykonanie:
Na patelni podsmażamy szpinak, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy do odparowania wody, aż szpinak zgęstnieje. Studzimy. 

Dodajemy  żółtka z jaj, a białka ubijamy na pianę. Pianę dodajemy powoli, delikatnie do szpinaku, ciągle mieszając. Uzyskaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem  do pieczenia. Wkładamy na 15 minut do piekarnika (temp. 190 stopni). 

Po upieczeniu wystudzony placek smarujemy serkiem i układamy na tym plastry łososia. Całość zwijamy w roladę, w folię do żywności. Roladę schładzamy w lodówce przez około 3-4 godziny.

PS. Palce lizać.  Koszt potrawy to około 30zł. Jest to znakomita przystawka na wigilijny stół. Raczyliśmy się ostatnio ta potrawą podczas Barbórki  (moja żona Basia) i goście byli zachwyceni. Smacznego!

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone