Przepisy świąteczne

Zbigniew Sosnowski

JEŻ

Zbigniewa Sosnowskiego, Posła na Sejm RP, wicemarszałka województwa kujawsko-pomorskiego w latach 2019–2023

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej – tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

  • 1 kostka margaryny „Palma”,
  • 1 kostka masła,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 2-3 łyżeczki kakao,
  • 2 kieliszki alkoholu,
  • 1 galaretka cytrynowa.

Kolce:

  • ½ kg migdałów,
  • ¾ kostki masła.

Poncz do nasączenia ciasta:

  • ok. ½ litra przegotowanej wody,
  • sok z cytryny,
  • olejek arakowy lub rumowy,
  • cukier (wszystko połączyć w ilościach według smaku).

Przygotowanie:

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę; dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Całość połączyć z żółtkami roztrzepanymi z wodą (1,5 łyżki), mąką oraz proszkiem do pieczenia. Piec
na prostokątnej blasze ok.35 minut.

Masa:
Margarynę utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka. Następnie do pulchnej masy dodać alkohol oraz gęstniejącą galaretkę (wcześniej rozpuszczoną w ¾ szklanki wody). Masę podzielić
na dwie części – do jednej części dodać 2-3 łyżeczki kakao.

Sposób wykonania kolców:
Migdały sparzyć, zdjąć skórkę, rozpołowić a następnie połówki pokroić na trzy „szpilki”. Kolce przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć (ciągle mieszając) do czasu uzyskania złotego koloru.

Formowanie jeża
Z ciasta zdjąć brązową skórkę, przekroić na dwie równe części. Każdą z części przekroić w poprzek w celu uzyskania łącznie 4 placków.
Z placków ułożyć stos i wykroić kształt jeża:

Każdą część ciasta nasączyć, rozsmarować masę: czynności powtarzać, stosując na przemian białą i ciemną masę. Na przedostatniej części ciasta ułożyć skrojone cząsteczki ciasta, w celu uzyskania podwyższenia i nadania kształtu jeża. Wierzch posmarować ciemną masą a następnie poutykać przygotowane kolce.

Smacznego!

Boże Narodzenie 2015