Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ZRAZY STAROPOLSKIE

Janusz Czajkowski

Janusza Czajkowskiego, byłego dyrektora Departamentu Infrastruktury Drogowej w Urzędzie Marszałkowskim

 

Składniki:

  • około 1 kg wołowej zrazówki,
  • marynata (dzisiaj można wykorzystać gotowe marynaty do mięs),
  • wędzony boczek,
  • cebula,
  • ogórki kwaszone,
  • przyprawy.



Przygotowanie:

Mięso należy zamarynować co najmniej na 1.5 dnia (wcześniej). Wędzony boczek, cebulę i ogórek kwaszony pokroić w słupki.
Mięso wyjmujemy z marynaty osuszamy i kroimy w cienkie  plastry w poprzek włókien. Plastry mięsa rozbijamy, solimy i pieprzymy za pomocą młynka do pieprzu (nie używać pieprzu mielonego bo aromatu nie ma). Na rozbite plastry kładziemy boczek, cebulę i ogórek kwaszony. Zawijamy zrazy i zszywamy szpilką drewnianą lub stalową. Tak przygotowane zrazy obsmażamy na ostrym ogniu, przenosimy do garnka, a następnie dusimy. Do obsmażenia najlepiej używać oleju. Wcześniej marynowane mięso szybciej jest miękkie i po ok. 1.5 godz. duszenia możemy podawać z ćwikłą i kaszą gryczaną. Polecam gorąco!

 

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone