Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

Teresa Szymorowska

Teresy Szymorowskiej, byłej dyrektor Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu


Składniki:
grzyby suszone – dużo
włoszczyzna ( marchew, por, pietruszka, seler)
kilka ziarenek czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy około 1 litrem letniej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy zmiękną, dodajemy włoszczyznę i  zupę gotujemy przez około 25-30 minut.
Do klarownej, przelanej przez gęste sito zupy, posolonej do smaku i ewentualnie nieco zaostrzonej odrobiną soku z cytryny, dodajemy ugotowane i pokrajane w cieniutkie paseczki czapeczki grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki.
Całość oczywiście można doprawić śmietaną, ale po co?

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone