Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ

Przemysław Mazur

Przemysława Mazura, zastępcy dyrektora Departamentu Infrastruktury i Transportu


Składniki:
4 filety śledziowe matiasy z zalewy
2-3 ziemniaki gotowane w mundurkach
2 ugotowane średniej wielkości buraki
3 ugotowane marchwie
3 jajka ugotowane na twardo
1-2 cebule

Sos: majonez z jogurtem naturalnym i wyciśniętym ząbkiem czosnku (płynny) – proporcje według upodobań.

Przygotowanie:
Warzywa i jajka kroimy w drobną kostkę.
Opłukane w zimnej wodzie filety kroimy w kostkę o boku 0,7-1 cm.
W wysokim szklanym naczyniu układamy kolejne warstwy, każdą polewając sosem:

  1. ziemniaki;
  2. śledzie;
  3. cebula;
  4. jajka;
  5. marchew;
  6. buraki.

Górną warstwę obficie polewamy sosem, który równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni.
Całość przyozdabiamy różyczkami z buraków, marchwi itp.
Odstawiamy na noc do lodówki.


Doświadczenie podpowiada, że im więcej jest sosu w sałatce, tym szybciej znika ona z salaterki.

 

Boże Narodzenie 2015 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone