Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ŚWIĄTECZNY ŚLEDZIOWY CHŁODNIK KUJAWSKI

Maciej Krużewski

Macieja Krużewskiego, prezesa Kujawsko-Pomorskiej Agencji Innowacji


Składniki:
0,5kg śledzi solonych
2 l wody
2 cebule
100 ml śmietany słodkiej
ocet
cukier
sól i pieprz.
ziemniaki

Przygotowanie:
O ile udało mi się ująć dobrze to, co mi mama mówiła to: śledzie wymoczyć i włożyć do wazy. Wodę przegotować, ostudzić i zalać śledzie. Wlać śmietanę. Dodać octu i cukru do smaku. Cebule pokroić w prążki i wrzucić do wazy. Posolić i popieprzyć do smaku. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Podawać na talerzu z gorącymi ziemniakami.
Z proporcjami oczywiście można poszaleć, jak kto lubi.

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone