Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ŚWIĄTECZNA KUTIA RYŻOWA

Lecha Nienartowicza z Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego
Składniki: 
  • 25 dag ryżu
  • 250 ml miodu
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • po 5- 8 dag rodzynków i płatków migdałowych
  • 3 łyżki masła
  • łyżka cukru kryształu
  • mielony cynamon
  • sól
Przygotowanie:
 Śliwki umyć, zalać taką ilością wody, by były przykryte i odstawić na 1-2 godz. Ugotować w tej samej wodzie, zmiksować z miodem i cynamonem. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, odcedzić na sicie. Gdy przestygnie, wymieszać go z masą śliwkową i rodzynkami, przełożyć do salaterki, wstawić do lodówki. Przed podaniem polać masłem, oprószyć cukrem i płatkami migdałowymi.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone