Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

PIERNIK

Anny Smal-Węgierskiej, kierownik szkolenia praktycznego w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Janusza Korczaka w Toruniu
 
 
Składniki:
  • 3 jajka                
  • 2 szkl. cukru,
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 375 g. margaryny
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika



Wykonanie:

Tłuszcz utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie kolejno dodawać powidła, mleko, mąkę połączoną z sodą, przyprawę do piernika, rodzynki i orzechy. Na koniec ubić pianę z białek i połączyć ją, delikatnie mieszając z pozostałym ciastem.
Piec w temp. 180°C przez około 50 minut.

PIERNIK MOŻNA PRZEKROIĆ I PRZEŁOŻYĆ POWIDŁAMI.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone