Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ZUPA GULASZOWA

Barbara Blok

Barbary Blok, pracownika Urzędu Marszałkowskiego w latach 1999-2014


Składniki:
kilogram wołowiny
kilogram pieczarek
jedna średnia cebula
włoszczyzna
mały przecier pomidorowy
łyżeczka mąki pszennej
śmietana
przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, maggi


Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w kostkę, smażymy na brązowo na oleju. Przekładamy do garnka- wraz z olejem ze smażenia. Zalewamy to gorącą przegotowaną wodą. Od razu dodajemy włoszczyznę (marchew w kostkę), pokrojoną w małą kostkę surową cebulę, pokrojone surowe pieczarki (cebuli i pieczarek nie smażyć), przyprawy.
Zupa się gotuje, a TY spokojnie możesz obejrzeć film albo czytać książkę- około 1,5 godziny- do miękkości wołowiny.
Dodajemy mały przecier- 5 minut gotowania. Nie przesadzać z przecierem- to nie ma być pomidorowa - 2-3 łyżeczki.
Na koniec- mąkę rozprowadzamy ze śmietaną (nie za dużo - dla koloru), doprawiamy do smaku i podajemy.
Wspaniale rozgrzewa po świątecznym spacerze.
Nawet na trzeci dzień jest tak samo pyszna jak po ugotowaniu.
Uwaga! Pieczarki nie mogą być prosto ze sklepu- nie wydobędzie się właściwego smaku. Najlepiej będzie jeśli dzień i noc poleżą w lodówce.

SMACZNEGO!

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone