Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

PIERNIK MOJEJ CIOTKI

prof. Marii Murawskiej, prorektor Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy ds. dydaktyki, nauki i współpracy z zagranicą

 

 

Składniki:

  • 80 dag mąki,
  • 50 dag miodu,
  • 50 dag cukru,
  • szklanka mleka,
  • 4 jaja,
  • 5 dag masła,
  • 3 torebki przypraw korzennych do pierników,
  • 10 dag posiekanej skórki pomarańczowej i orzechów,
  • płaska łyżeczka sody,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać. Gdy cukier i miód się rozpuszczą, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy korzenne i sól. Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jaja, ubić trzepaczką, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać. Na koniec dodać bakalie, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni do fermentacji. Następnie wyłożyć ciasto do dwóch wąskich (dość długich) form wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Piec około godziny. Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc, można go więc upiec już na początku grudnia.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone