Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Rolnictwo i obszary wiejskie

„Innowacyjne produkty i technologie dla współczesnego rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz zdrowia człowieka” – to temat konferencji, która odbyła się w czwartek 24 maja 2018 w Ciechocinku.

Konferencja „Innowacyjne produkty i technologie dla współczesnego rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz zdrowia człowieka” – czwartek 24 maja 2018 w Ciechocinku, fot. Departament Rolnictwa i Geodezji

Konferencja  zorganizowana przez Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego miała za zadanie przekazanie uczestnikom wiedzy dotyczącej probiotyków i ich zastosowania zarówno w rolnictwie jak i w przetwórstwie rolno-spożywczym oraz w medycynie. Celem konferencji było upowszechnianie idei biologizacji poprzez stosowanie mikroorganizmów we wszystkich dziedzinach gospodarki oraz popularyzowanie tej metody, jako metody uprawy i hodowli, wytwarzania i przetwarzania, ochrony i poprawy kondycji środowiska. Podczas wygłaszanych prelekcji zwracano uwagę jak ważne jest wykorzystywanie nowych technologii ograniczającej stosowanie chemii, zastępując je mikroorganizmami. Uczestnikom konferencji przedstawiono także efekty stosowania biotechnologii przez praktyków, przedsiębiorców i rolników, którzy z powodzeniem stosują pożyteczne mikroorganizmy. Na zakończenie zaprezentowano szeroką gamą produktów opartych na technologii efektywnych mikroorganizmów, które znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach życia.

 

Wzrost innowacyjności województwa, mającej bezpośredni wpływ na konkurencyjność gospodarki oraz rozwój społeczny jest jednym z celów strategicznych zapisanych w Strategii rozwoju województwa kujawsko-pomorskiego do roku 2020. Innowacje rozumiane są jako wdrożenie nowego lub znacząco udoskonalonego produktu procesu, nowej metody marketingowej lub nowej metody organizacyjnej w praktyce gospodarczej, organizacji miejsca pracy lub stosunkach z otoczeniem. Innowacyjność jest pojęciem szerokim i dotyczy wielu dziedzin życia społeczeństwa, w tym szczególnie trzech sfer - nauki, gospodarki, edukacji. Zapewnienie wzrostu innowacyjności w województwie kujawsko-pomorskim zamierza się osiągnąć poprzez różne rodzaje interwencji: poprzez badania naukowe, poprawę zdolności naukowo-badawczych szkół wyższych oraz niezależnych instytucji badawczo-rozwojowych, jak również zwiększenia transferu nowoczesnych rozwiązań do przedsiębiorstw i instytucji poprzez zbudowanie systemu współpracy między sferą naukowo-badawczą, przedsiębiorstwami i administracją, warunkującego lepsze wykorzystanie infrastruktury naukowo-badawczej na rzecz gospodarki. Innowacyjność zamierza się osiągnąć również poprzez stymulację świata nauki do podejmowania wyzwań, narzucania sobie dalekosiężnych celów oraz kreowania nowatorskich dziedzin.

 

Konferencja skierowana była do organizacji rządowych i pozarządowych, szkół średnich, zawodowych oraz wyższych, producentów i przetwórców żywności lokalnej, tradycyjnej, regionalnej, restauratorów, w tym członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, rolników i przetwórców żywności ekologicznej. Konferencja współfinansowana była z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach projektu NICHE (Program Interreg Europa). Popularyzacja stosowania biolologicznych czynników w uprawach to jeden z priorytetowych kierunków rozwoju rolnictwa w regionie. Kujawsko-Pomorskie stawia na wdrażanie innowacyjnych, ekologicznych rozwiązań,

 

Konferencja „Innowacyjne produkty i technologie dla współczesnego rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz zdrowia człowieka” – czwartek 24 maja 2018 w Ciechocinku, fot. Departament Rolnictwa i GeodezjiKonferencja „Innowacyjne produkty i technologie dla współczesnego rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz zdrowia człowieka” – czwartek 24 maja 2018 w Ciechocinku, fot. Departament Rolnictwa i GeodezjiKonferencja „Innowacyjne produkty i technologie dla współczesnego rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz zdrowia człowieka” – czwartek 24 maja 2018 w Ciechocinku, fot. Departament Rolnictwa i Geodezji

 


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc