Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Rolnictwo i obszary wiejskie

Kujawsko-pomorskie specjały na Festiwalu w Olsztynie

Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla” to jedno z największych wydarzeń organizowanych na terenie Województwa Warmińsko-Mazurskiego, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Podczas tegorocznego festiwalu, które odbędzie się 27 sierpnia 2016 roku w Olsztynie na terenie Muzeum Warmii i Mazur, swoje smaczne, regionalne specjały zaprezentuje, również Województwo Kujawsko-Pomorskie. Inicjatywa wspólnej promocji województw wynika z zapisów porozumienia o współpracy na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki zawartego pomiędzy samorządami województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i pomorskiego.

 

Na stoisku województwa będziemy prezentować żywność wysokiej jakości z naszego regionu, a wszyscy odwiedzający będą mogli skosztować wyśmienitych produktów i spotkać się z ich wytwórcami - członkami sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. „Dziedzictwo Kulinarne” potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z regionem - wytworzoną z lokalnych surowców, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.

 

Festiwal to połączenie prezentacji produktów żywnościowych z pokazami kulinarnymi, których efekty zaprezentowane będą szerokiej publiczności.  Impreza jest okazją do degustacji i zakupu smacznych wyrobów takich, jak tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego i krowiego, pieczywo, ryby wędzone, ciasta, lody, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne piwo.

 

Sporządził:

Departament Rolnictwa i Geodezji

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc