Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Dzisiaj jest: sobota, 25 lutego 2017

Województwo kujawsko-pomorskie Województwo kujawsko-pomorskie

Rolnictwo i obszary wiejskie

Kujawsko-pomorskie specjały na Festiwalu w Olsztynie

Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla” to jedno z największych wydarzeń organizowanych na terenie Województwa Warmińsko-Mazurskiego, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Podczas tegorocznego festiwalu, które odbędzie się 27 sierpnia 2016 roku w Olsztynie na terenie Muzeum Warmii i Mazur, swoje smaczne, regionalne specjały zaprezentuje, również Województwo Kujawsko-Pomorskie. Inicjatywa wspólnej promocji województw wynika z zapisów porozumienia o współpracy na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki zawartego pomiędzy samorządami województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i pomorskiego.

 

Na stoisku województwa będziemy prezentować żywność wysokiej jakości z naszego regionu, a wszyscy odwiedzający będą mogli skosztować wyśmienitych produktów i spotkać się z ich wytwórcami - członkami sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. „Dziedzictwo Kulinarne” potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z regionem - wytworzoną z lokalnych surowców, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.

 

Festiwal to połączenie prezentacji produktów żywnościowych z pokazami kulinarnymi, których efekty zaprezentowane będą szerokiej publiczności.  Impreza jest okazją do degustacji i zakupu smacznych wyrobów takich, jak tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego i krowiego, pieczywo, ryby wędzone, ciasta, lody, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne piwo.

 

Sporządził:

Departament Rolnictwa i Geodezji

Mój Region