Przepisy świąteczne

Zbigniew Ostrowski

ŁOSOŚ ZAPIEKANY W ŚMIETANIE

Zbigniewa Ostrowskiego, wicemarszałka województwa kujawsko-pomorskiego

 

 

Jak Wigilia, to wiadomo …. karp na stole. Jednak tak się jakoś utarło w mojej rodzinie, że na wigilijnym stole nie może też zabraknąć łososia zapiekanego w śmietanie. Jest to może o tyle zabawne, że ten zwyczaj jest poniekąd wynikiem przypadku i został wymyślony naprędce wskutek niespodziewanej wizyty świątecznych gości. Jest to mój autorski przepis, pozwala na sporą dozę kreatywności oraz dopuszcza pewne improwizacje, niemniej ja od lat przyrządzam tego łososia w ten sam sposób. Przygotowuję:

  • 3/4 kg płatów świeżego łososia,
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków gotowanych w mundurkach,
  • 5-6 świeżych pieczarek,
  • ½  żółtego melona,
  • 2 cebule,
  • 250 g śmietany kremówki,
  • nieco przecieru pomidorowego,
  • nieco masła do posmarowania blachy do pieczenia
  • dwie garści tartego żółtego sera do posypania zapiekanki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie potrawy rozpoczynam od wcześniejszego ugotowania  ziemniaków, aby miały czas ostygnąć. Blachę do pieczenia smaruję masłem i układam na niej łososia pokrojonego w kostkę o rozmiarach 2-3cm. Na warstwie łososia układam obrane ze skórki i pokrojone w plastry ziemniaki. Na nich z kolei układam warstwę pieczarek, również pokrojonych w plastry. Ziemniaki i pieczarki doprawiam pieprzem i solą. Następnie układam kolejną warstwę, którą stanowi pokrojony w kostkę melon. Całość posypuję warstwą pokrojonej w piórka cebuli. W kubku mieszam śmietanę z przecierem pomidorowym tak, by miała kolor łososiowy. Polewam nią potrawę a na wierzchu układam pierzynkę z tartego sera. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piekę 30-40 minut. Życzę Państwu spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w rodzinnym gronie, przy stole na którym być może znajdzie się i ta polecana przez mnie potrawa, ale na pewno panować będzie harmonia i serdeczny nastrój. Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!

 

Boże Narodzenie, 2015 r.