Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Kuchnia myśliwska bez tajemnic

Szkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon Markowski

Kucharze z restauracji i lokali zrzeszonych w sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze uczestniczą w organizowanych przez Urząd Marszałkowski praktycznych warsztatach kulinarnych, które odbyły się 29 i 30 sierpnia w Instytucie Sadkiewicza w Bydgoszczy. Tematyka szkolenia to polska kuchnia myśliwska.

 

Nasza regionalna sieć, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, liczy 54 podmioty (lista członków). Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych. Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.

 

We wtorek i środę (29-30 sierpnia) w Bydgoszczy 14 profesjonalnych kucharzy z firm zrzeszonych w sieci uczestniczyło w szkoleniu poświęconemu tradycyjnej polskiej kuchni myśliwskiej (lista uczestników). Była to okazja do poszerzenia fachowej wiedzy na temat historii i charakterystyki dziczyzny oraz poznania tajników przygotowywania rosołów, farszów, pierogów, marynat, sosów i innych potraw z bażanta, jeleniny czy sarniny.

 

To kolejne organizowane przez Urząd Marszałkowski praktyczne szkolenie dla przedstawicieli podmiotów skupionych w sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Wcześniej odbyły się między innymi warsztaty dotyczące budowy kulinarnej marki regionu na przykładzie gęsi białej kołudzkiej i jagnięciny, profesjonalnej obsługi gości restauracji i innych obiektów gastronomicznych, promocji zakładów gastronomicznych na lokalnym rynku oraz z zakresu promocji i prezentacji produktów spożywczych.

 

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

29 sierpnia 2017 r.

ostatnia aktualizacja: 31 sierpnia 2017 r.

 

Szkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon MarkowskiSzkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon Markowski

 


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc