Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Pod znakiem dobrej żywności

fot. Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna

Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów. Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom odbyło się 15 listopada w Klinice Uzdrowiskowej ,,Pod Tężniami” w Ciechocinku.

 

Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych.

 

- Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Charakterystyczne oznaczenie - biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z naszym regionem - wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.

 

Logo Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze

 

Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.

 

W ostatnich dniach grono członków powiększyło się o 10 kolejnych firm, które uzyskały prawo do posługiwania się marką sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

  • Dominik Raniszewski, Zajazd ,,Przy Kominku”, Wielki Głęboczek (powiat brodnicki),
  • Ilona Zmudziejewska (wyroby cukiernicze), Koronowo (powiat bydgoski),
  • Henryk Bartoszewicz, firma Bax-Pol, Cierpice (powiat toruński),
  • BSM Group Sp. z o.o.-Sp.k., Toruń,
  • Wiesław Janasiński, Winnica Przy Talerzyku, Topolno (powiat świecki),
  • Mirosław Walczak, PPHU ,,Martina” w Żninie,
  • Klinika Uzdrowiskowa ,,Pod Tężniami” im. Jana pawła II, Spółdzielnia Usług Medycznych, Ciechocinek (powiat aleksandrowski),
  • PPHU Agromlecz Sp. z o.o., Lipno,
  • Jacek i Tomasz Paul, Pasieka Rodzinna, Gniewkowo (powiat inowrocławski),
  • PPHU Kwiecińscy Sp.j., Bożejewiczki (powiat żniński).

 

Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze liczy już 52 członków (lista).

 

Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację wielu działań promocyjnych. Dzięki temu członkowie zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość  zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także w materiałach promocyjnych.

 

Departament Rolnictwa i Geodezji  Urzędu Marszałkowskiego

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

8 września 2015 r.

Ostatnia aktualizacja: 15 listopada 2016 r.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc