Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Dzisiaj jest: środa, 18 stycznia 2017

Województwo kujawsko-pomorskie Województwo kujawsko-pomorskie

Informacje prasowe

Pod znakiem dobrej żywności

fot. Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna

Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów. Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom odbyło się 15 listopada w Klinice Uzdrowiskowej ,,Pod Tężniami” w Ciechocinku.

 

Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych.

 

- Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Charakterystyczne oznaczenie - biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z naszym regionem - wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.

 

Logo Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze

 

Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.

 

W ostatnich dniach grono członków powiększyło się o 10 kolejnych firm, które uzyskały prawo do posługiwania się marką sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

  • Dominik Raniszewski, Zajazd ,,Przy Kominku”, Wielki Głęboczek (powiat brodnicki),
  • Ilona Zmudziejewska (wyroby cukiernicze), Koronowo (powiat bydgoski),
  • Henryk Bartoszewicz, firma Bax-Pol, Cierpice (powiat toruński),
  • BSM Group Sp. z o.o.-Sp.k., Toruń,
  • Wiesław Janasiński, Winnica Przy Talerzyku, Topolno (powiat świecki),
  • Mirosław Walczak, PPHU ,,Martina” w Żninie,
  • Klinika Uzdrowiskowa ,,Pod Tężniami” im. Jana pawła II, Spółdzielnia Usług Medycznych, Ciechocinek (powiat aleksandrowski),
  • PPHU Agromlecz Sp. z o.o., Lipno,
  • Jacek i Tomasz Paul, Pasieka Rodzinna, Gniewkowo (powiat inowrocławski),
  • PPHU Kwiecińscy Sp.j., Bożejewiczki (powiat żniński).

 

Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze liczy już 52 członków (lista).

 

Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację wielu działań promocyjnych. Dzięki temu członkowie zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość  zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także w materiałach promocyjnych.

 

Departament Rolnictwa i Geodezji  Urzędu Marszałkowskiego

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

8 września 2015 r.

Ostatnia aktualizacja: 15 listopada 2016 r.

Mój Region