Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Nasz sztandarowy drób w zagrodach i na stołach

Fot. Daniel Pach

Kujawsko-Pomorskie to zagłębie produkcji gęsiny. Nasi producenci co roku dostarczają na stoły smakoszy blisko 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego i zdrowego mięsa.

 

Z danych GUS wynika, że w połowie ubiegłego roku stan pogłowia gęsi w naszym województwie wynosił 215 tysięcy sztuk, z czego blisko 190 tysięcy hodowano w rolnych gospodarstwach rodzinnych. Ale już w grudniu hodowcom zostało tylko niecałe 77 tysięcy ptaków – cała reszta, w postaci gęsich tuszek i przetworów, trafiła do sklepów i na krajowe i zagraniczne stoły.

 

Produkcja gęsiny to tylko 1 procent wytwarzanego w naszym regionie mięsa drobiowego – w ubiegłym roku do skupu żywca rzeźnego trafiło 143 tysiące ton drobiu, w tym tylko 1,4 tys. ton gęsi. Wartość tej gęsiny (w skupie) to 10 milionów złotych (przy wartości skupu drobiu ogółem ponad pół miliarda złotych). Ale gęś kosztuje w skupie 7,24 złote za kilogram, a przeciętna cena drobiu to niecałe 4 złote.

 

Ponieważ jesteśmy rolniczym regionem mięsa wytwarzamy generalnie sporo – prawie pół miliona ton, w większości w rodzinnych gospodarstwach hodowlanych. Jemy go też sporo – miesięcznie każdy z nas zjada 5,7 kg, co daje dziennie porcję blisko dwustugramową i prawie 70 kg rocznie na statystycznego mieszkańca Kujaw i Pomorza. (To więcej niż statystycznie w kraju – przeciętny Polak zjada rocznie 65 kilogramów produktów mięsnych.) Podobnie jak w całym kraju najwięcej w tym koszyku jest wieprzowiny – drobiu spożywamy 1,7 kg miesięcznie na osobę. Ile jest w tym gęsiny, statystyka milczy. Wiemy tylko, że sięgamy po nią coraz częściej.

 

 

Wszystkie dane za Urzędem Statystycznym w Bydgoszczy.

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

3 listopada 2016 r.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc