Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Nasz smakowity region

Fot. Andrzej Goiński

Jeszcze do wtorku (27 września) w Poznaniu można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Przyznawanym na targach wyróżnieniem Klucz do Polskiej Spiżarni uhonorowano nasza koleżankę z Departamentu Rolnictwa i Geodezji Elżbietę Sobolewską.

 

W imprezie bierze udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja i degustacja regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.  

 

Udział województwa kujawsko-pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki. Na naszym stoisku zaprezentujemy regionalną żywność wysokiej - produkty tradycyjne zarejestrowane na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Liście Produktów Tradycyjnych oraz potrawy i produkty wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

 

Wśród kujawsko-pomorskich wystawców są:

 

  • Niewieścin z Niewieścina, powiat świecki – producent wędlin
  • Apicom, Kaliska, powiat włocławski – producent miodów
  • Wody Mineralne Ostromecko z Ostromecka, powiat bydgoski
  • Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka
  • Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej z Kcyni, powiat nakielski
  • Polder z Łysomic, powiat toruński – producent kajmaku
  • Oleje Świecie ze Świecia nad Osą, powiat grudziądzki – producent olejów tłoczonych na zimno
  • Izi z Rożna Parceli, powiat aleksandrowski – producent nalewek i likieru z kwiatu czarnego bzu
  • Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, Wróble, powiat inowrocławski  
  • Proeko z Bydgoszczy – producent koncentratów i przypraw
  • Agroprim ze Zrazina,, powiat żniński  – producent suszonych warzyw.

 

W niedzielę podczas targów rozstrzygnięto ogólnopolski etap XVI edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną.

 

Statuetki PERŁA 2016 w kategorii produkt regionalny z województwa kujawsko-pomorskiego kapituła krajowa przyznała za:

 

  • masło z gospodarstwa rolnego dla Marleny Janik z Zalesia Barcińskiego, pow. żniński; 
  • ciastka królewskie z Sośna Królewskiego dla Anny Florkiewicz z Brzozia pow. brodnicki; 

 

W kategorii potrawy PERŁĘ 2016 przyznano Andrzejowi Kloneckiemu z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi z Wróbli w pow. inowrocławskim za gęsi pipek.

 

Klucz do Polskiej Spiżarni 2016 przyznano głównej specjalistce ds. produktów tradycyjnych w Departamencie Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu Elżbiecie Sobolewskiej. Nasza koleżanka została uhonorowana za zaangażowanie w procesie rejestracji produktów na Liście Produktów Tradycyjnych oraz współpracę z kołami kół gospodyń wiejskich i społecznościami lokalnymi w organizacji wielu konkursów kulinarnych.      

 

Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

 

Departament Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim

 

22 września 2016 r.

Ostatnia aktualizacja: 26 września 2016 r. 

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc