Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Dzisiaj jest: czwartek, 30 marca 2017

Województwo kujawsko-pomorskie Województwo kujawsko-pomorskie

Informacje prasowe

Ogólnopolskie święto mięsa w Bydgoszczy

Plakat

W sobotę i niedzielę (10-11 września) na Starym Rynku w Bydgoszczy odbędzie się dwudniowy, ogólnopolski festiwal „Świętomięs Polski”. To jedna z największych imprez promujących polskie mięso i jego przetwory, organizowana cyklicznie od sześciu lat, w różnych miastach całego kraju.

 

Głównym celem tego niekomercyjnego festynu kulinarnego jest propagowanie idei zdrowego żywienia, w oparciu wyroby i przetwory z polskiego mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Atrakcyjność imprezy zapewnią prezentacje kulinarne i degustacje, połączone z poradami zawodowych kucharzy, konsultacjami dietetyków i technologów żywności. Na podkreślenie zasługuje udział w wydarzeniu restauracji i zakładów przetwórstwa mięsa należących do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Będą to:

  • Akademia Kulinarna Sadkiewicz w Bydgoszczy,
  • Osada Karbówko w Ciechocinie,
  • Restauracja Ostromecka w Ostromecku,
  • Zespół Pałacowo-Parkowy w Sypniewie,
  • Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi,
  • Restauracja Przy Kominku w Głęboczku,
  • Gospodarstwo Pod Zachrypniętym Kogutem w Glewie,
  • Masarnia Władysławowo,
  • Masarnia Kwiecińscy,

 

Oprócz doznań kulinarnych, na gości imprezy czekają różnorodne atrakcje i wydarzenia artystyczne - animacje, zabawy sportowe i rekreacyjne, a gwiazdą tegorocznej edycji mięsnego święta będzie Zespół „Myslovitz”. W programie tegorocznej edycji festiwalu „Świętomięs Polski” jest również konferencja tematyczna, skierowana do producentów i przetwórców mięsa pn. „Szanse i Zagrożenia dla Polskiego Przemysłu Mięsnego”.

 

Organizatorami imprezy są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, Związek Rzemiosła Polskiego, Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, zaś partnerem wydarzenia jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Finansowanie przedsięwzięcia zapewniają Fundusze Promocji Mięsa Drobiowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Wołowego.

 

Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko Pomorskiego

 

8 września 2016 r.

 

Plakat


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
Mój Region