Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Ogólnopolskie święto mięsa w Bydgoszczy

Plakat

W sobotę i niedzielę (10-11 września) na Starym Rynku w Bydgoszczy odbędzie się dwudniowy, ogólnopolski festiwal „Świętomięs Polski”. To jedna z największych imprez promujących polskie mięso i jego przetwory, organizowana cyklicznie od sześciu lat, w różnych miastach całego kraju.

 

Głównym celem tego niekomercyjnego festynu kulinarnego jest propagowanie idei zdrowego żywienia, w oparciu wyroby i przetwory z polskiego mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Atrakcyjność imprezy zapewnią prezentacje kulinarne i degustacje, połączone z poradami zawodowych kucharzy, konsultacjami dietetyków i technologów żywności. Na podkreślenie zasługuje udział w wydarzeniu restauracji i zakładów przetwórstwa mięsa należących do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Będą to:

  • Akademia Kulinarna Sadkiewicz w Bydgoszczy,
  • Osada Karbówko w Ciechocinie,
  • Restauracja Ostromecka w Ostromecku,
  • Zespół Pałacowo-Parkowy w Sypniewie,
  • Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi,
  • Restauracja Przy Kominku w Głęboczku,
  • Gospodarstwo Pod Zachrypniętym Kogutem w Glewie,
  • Masarnia Władysławowo,
  • Masarnia Kwiecińscy,

 

Oprócz doznań kulinarnych, na gości imprezy czekają różnorodne atrakcje i wydarzenia artystyczne - animacje, zabawy sportowe i rekreacyjne, a gwiazdą tegorocznej edycji mięsnego święta będzie Zespół „Myslovitz”. W programie tegorocznej edycji festiwalu „Świętomięs Polski” jest również konferencja tematyczna, skierowana do producentów i przetwórców mięsa pn. „Szanse i Zagrożenia dla Polskiego Przemysłu Mięsnego”.

 

Organizatorami imprezy są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, Związek Rzemiosła Polskiego, Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, zaś partnerem wydarzenia jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Finansowanie przedsięwzięcia zapewniają Fundusze Promocji Mięsa Drobiowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Wołowego.

 

Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko Pomorskiego

 

8 września 2016 r.

 

Plakat


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc