Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Co roku dobre zbiory

W Kujawsko-Pomorskie zebrano w ubiegłym roku 50 tysięcy ton jabłek

Nasz region staje się w coraz większym stopniu zagłębiem produkcji owoców i warzyw. Dominują jabłka i truskawki oraz cebula i marchew. Nadal też tradycyjnie przodujemy w uprawach zbóż, ziemniaków i buraków cukrowych.

 

W ubiegłym roku zebraliśmy ponad 500 tysięcy ton warzyw – przede wszystkim cebuli, marchwi, pomidorów i kapusty. Zbiory były nieco wyższe niż rok wcześniej i o 20 procent wyższe niż średnia z lat 2006-2010. Z roku na rok powiększa się powierzchnia tego rodzaju upraw i ich udział w produkcji rolniczej regionu, a ich wydajność (liczona plonami z hektara) jest lepsza niż średnio w kraju.

 

Nasze ubiegłoroczne zbiory owoców to blisko 80 tysięcy ton, z czego 50 tysięcy ton (76 proc.) przypada na jabłka, następne w kolejności są wiśnie (ponad 7 tys. ton). Jeśli chodzi o uprawy i plony owoców jagodowych przodują truskawki i porzeczki (łącznie 85 proc.). Z roku na rok producenci dostarczają na regionalny, krajowy i międzynarodowy rynek coraz więcej tym smacznych owoców – w ubiegłym roku o 10 proc. więcej niż rok wcześniej i o 20 procent więcej niż średnia 2006-2010.

 

Choć ubiegłoroczna susza obniżyła nieco plony upraw rolniczych – zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych i roślin oleistych – nadal jesteśmy w ścisłej czołówce ich producentów, a plony mamy znacznie powyżej średnich w kraju. W 2015 roku wyprodukowaliśmy imponującą ilość 2,5 miliona ton zbożowego ziarna, w przeważającej mierze pszenicy (50 proc.), przenżyta (ponad 20 proc.) i owsa (14 proc.); ponad 400 tys. ton ziemniaków (16-procentowy wzrost rok do roku); 500 kwintali buraków cukrowych z każdego z 40 tysięcy hektarów buraczanych pól; ponad 300 tys. ton rzepaku i rzepiku.

 

 

Wszystkie dane na podstawie informacji przygotowanych przez Urząd Statystyczny w Bydgoszczy.

 

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

19 lipca 2016 r.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc