Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Dzisiaj jest: wtorek, 30 maja 2017

Województwo kujawsko-pomorskie Województwo kujawsko-pomorskie

Informacje prasowe

Co roku dobre zbiory

W Kujawsko-Pomorskie zebrano w ubiegłym roku 50 tysięcy ton jabłek

Nasz region staje się w coraz większym stopniu zagłębiem produkcji owoców i warzyw. Dominują jabłka i truskawki oraz cebula i marchew. Nadal też tradycyjnie przodujemy w uprawach zbóż, ziemniaków i buraków cukrowych.

 

W ubiegłym roku zebraliśmy ponad 500 tysięcy ton warzyw – przede wszystkim cebuli, marchwi, pomidorów i kapusty. Zbiory były nieco wyższe niż rok wcześniej i o 20 procent wyższe niż średnia z lat 2006-2010. Z roku na rok powiększa się powierzchnia tego rodzaju upraw i ich udział w produkcji rolniczej regionu, a ich wydajność (liczona plonami z hektara) jest lepsza niż średnio w kraju.

 

Nasze ubiegłoroczne zbiory owoców to blisko 80 tysięcy ton, z czego 50 tysięcy ton (76 proc.) przypada na jabłka, następne w kolejności są wiśnie (ponad 7 tys. ton). Jeśli chodzi o uprawy i plony owoców jagodowych przodują truskawki i porzeczki (łącznie 85 proc.). Z roku na rok producenci dostarczają na regionalny, krajowy i międzynarodowy rynek coraz więcej tym smacznych owoców – w ubiegłym roku o 10 proc. więcej niż rok wcześniej i o 20 procent więcej niż średnia 2006-2010.

 

Choć ubiegłoroczna susza obniżyła nieco plony upraw rolniczych – zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych i roślin oleistych – nadal jesteśmy w ścisłej czołówce ich producentów, a plony mamy znacznie powyżej średnich w kraju. W 2015 roku wyprodukowaliśmy imponującą ilość 2,5 miliona ton zbożowego ziarna, w przeważającej mierze pszenicy (50 proc.), przenżyta (ponad 20 proc.) i owsa (14 proc.); ponad 400 tys. ton ziemniaków (16-procentowy wzrost rok do roku); 500 kwintali buraków cukrowych z każdego z 40 tysięcy hektarów buraczanych pól; ponad 300 tys. ton rzepaku i rzepiku.

 

 

Wszystkie dane na podstawie informacji przygotowanych przez Urząd Statystyczny w Bydgoszczy.

 

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

19 lipca 2016 r.

Fundusze Europejskie