Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Dzisiaj jest: sobota, 27 maja 2017

Województwo kujawsko-pomorskie Województwo kujawsko-pomorskie

Informacje Departamentu

Drugie spotkanie partnerów projektu NICHE

NICHE project partners

W dniach 14-17 marca br. odbyło się kolejne spotkanie partnerów projektu NICHE, którego tym razem gospodarzem był Okręg Derry i Strabane w Irlandii Północnej.

 

15 marca br. partnerzy projektu wzięli udział w konferencji, której celem było zaprezentowanie przykładów firm oraz instytucji z sektora żywnościowego, gdzie innowacja stanowi kluczową rolę:

  • CEO Food NI – to firma promująca żywność Irlandii Północnej. Jej głównym celem jest zwiększenie renomy produktów Irlandii Północnej, jak również przekazywanie pozytywnego wydźwięku wspierającego przemysł żywnościowy oraz spajanie wszystkich podmiotów z sektora.
  • Irish Food Awards (Blas na hEireann) – to prestiżowy konkurs produktów żywnościowych, pochodzących z Irlandii. Podczas konferencji prezentujący podzielił się spostrzeżeniami nt. innowacji w lokalnej produkcji – co czyni je zdobywcami nagród. Rozważano także, dlaczego innowacje w przemyśle żywieniowym są tak istotne dla rozwoju biznesu.
  • Tamnagh Foods/Dart Mountain Cheese – to przedsiębiorstwo produkujące, wielokrotnie nagradzane: sery, granole, dodatki smakowe oraz sosy.
  • Northbound – producenci nagradzanego lokalnego browaru.
  • FoodOvation Centre – centrum utworzone przy North West Regional College, wspierające innowacje w żywności oraz rozwój produkcji. Podkreślono jego zasadniczą rolę dla uczelni.
  • Broighter Gold – to producenci oleju rzepakowego (oferującego różne jego smaki) tłoczonego na zimno. Na konferencji przedstawiono historię powstania firmy, począwszy od produkcji oleju na małą skalę, aż do teraz, kiedy firma rozwija się i poszerza swoją działalność także o turystykę.
  • Corndale Chorizo – firma produkująca od 2012 irlandzkie chorizo, pokazała jak innowacje ukształtowały jej działalność.
  • Baronscourt Vension – właściciele największego stada danieli z gatunku SIKA zaprezentowali wpływ innowacji na rozwój własnego biznesu.

 

Partnerzy projektu kolejnego dnia odbyli spotkanie, podczas którego omówiono sprawy finansowe oraz organizacyjne projektu, a następnie mieli okazję zobaczyć jak firmy: Corndale Chorizo, Broighter Gold oraz Centrum FoodOvation funkcjonują na co dzień.

 

17 marca odbyło się LegenDerry Food Festival, podczas którego lokalni producenci wystawiali swoje produkty.

 

Projekt NICHE współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

 

Więcej na temat projektu: http://www.interregeurope.eu/niche/

 

LegenDerry Food Festival and chefsNICHE project partnersNICHE project partners and Mayor of Derry City and Strabane District Council Hilary McClintockNICHE project partners and regional stakeholders


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
Dni Otwarte Funduszy Europejskich 2017